Nordical A/S • Mejeribakken 6 A-B • DK-3540 Lynge • Tlf.: +45 70 20 24 42 • Email - klik for at sende en mail
I vores webshop kan du betale med:
Copyright© på alle tekster og andet materiale tilhører Nordical A/S
www.nordical.dk bruger cookies til statistik og målrettet markedsføring. Når du bevæger dig videre, accepterer du vores brug af cookies.
- Acceptér Læs mereVi har på det seneste fået flere forespørgsler på om vi har et middel mod Skægkræ og ja, det har vi da. Vi har et fint udvalg af produkter til både påvisning og bekæmpelse af skægkræ.
Hvad er skægkræ?
Skægkræ er et lille insekt, der skaber store problemer. Insektet har de seneste år invaderet norske og svenske hjem, og nu er turen kommet til Danmark. Det lille insekt skægkræ (Ctenolepisma longicaudata) er en slægtning til den velkendte sølvfisk, vi ofte ser pile rundt i badeværelset og andre fugtige steder i boligen. Men skægkræ er anderledes - og de kan gøre større skade.
Hvordan ser skægkræ ud?
Skægkræ er oftest lidt større end sølvfisk – op til 2 centimeter plus haletråde og antenner. Har tre karakteristiske lange haletråde og en ”skægget” krop. Skægkræ er lidt lysere, mere brunlige og mindre skinnende end sølvfisk
Det lille insekt opholder sig i store horder, elsker varme boliger - og i løbet af dens lange liv på 10-12 år kan den lægge omkring 150 æg. Skægkræ har 9 livsstadier.
Skægkræene er en ubehagelig, uvelkommen gæst
Det er betydelig mere ubehageligt at få skægkræ på besøg i hjemmet end sølvfisk. Skægkræene formerer sig nemlig i hobetal, når de først er rykket ind - og de kan være meget svære at få bugt med.
Og mens problemer med sølvfisk som regel kan klares med en rengøring, er skægkræ svære at behandle.
Hvor opholder skægkræ sig?
Skægkræ er glade for at opholde sig på varme, tørre og mørke steder som for eksempel under lister, i væggen, i små rum og i skabe. De har ingen fjender inden for hjemmets fire vægge, og husenes isolering hjælper dem med at gemme sig.
Er skægkræ farlige for helse og bolig?
Til forskel fra sølvfisk kan skægkræ optræde i store antal, og samtidig trives de rigtig godt dér, hvor vi plejer at opholde os. De er for eksempel svært glade for soveværelser og stuer.
De kan være med til at sprede bakterier og virus når de går på f.x. køkkenborde bl.a. salmonella og e-coli.
Skægkræ er svære at slippe af med
Et andet problem med skægkræ er, at de spreder sig hurtigt. Har du først fået skægkræ i huset, bliver det altså næsten umuligt at slippe af med dem igen. Claus Schultz fortæller, at det derfor er vigtigt, at du ringer til skadedyrsbekæmperen så snart, du ser dem - det er nemlig en stor fordel at sætte behandlingen ind, inden problemet vokser sig stort.
Hvordan spreder skægkræ sig?
Skægkræet har i flere år været et stort problem i vores nabolande. Det har kun været et spørgsmål om tid, før de skæggede kryb kom til Danmark.
Skægkræ blev for første gang opdaget i Oslo-området i 2013, og i dag findes der eksemplarer af arten over hele Norge. I Sverige har arten gjort skade i museer og arkiver, og for nyligt blev de skæggede insekter så fundet tre forskellige steder i Danmark - både i Jylland og på Sjælland… Og det kan være starten på en ny epidemi.
Vi ved ikke, hvorfor skægkræene har spredt sig så hurtigt i Norge. Det kan reelt også ske i Danmark. Én af grundende er nok, at insekterne lever om natten og derfor lever i fred. En anden grund er, at de er lette at forveksle med sølvfisk, og at vi derfor ikke lægger mærke til dem, før de er mange, og vi begynder at synes, at det er ulækkert.
Sådan kommer du af med skægkræ
Skægkræ optræder oftere flere ad gangen – og når du først har dem, er de svære at komme af med. Mens almindelige sølvfisk kan klares med let behandling og rengøring, er skægkræ mere genstridige. Der er ingen lette løsninger.
Vi anbefaler Trinol Skægkræfælder til påvisning og Trinol Perma Forte B eller Maxforce Platinum Gel til bekæmpelse.
Gå til: Skaegkrae